Fransk hjerteorm
Fransk hjerteorm er afhængig af en mellemvært, så hunde kan ikke smitte hinanden direkte.
Hunden smittes ved helt eller delvist indtagelse af snegle der indeholder det smitsomme 3, dette kan evt. ske hvis hunden spiser græs. larvestadie af Fransk hjerteorm. Larverne borer sig igennem mavevæggen og videre ud i blodbanen, hvor de føres til hjertets venstre side og lungernes blodkar, hvor de modnes.
Når de er modne, vil de begynde at lægge æg, og disse vil blive ført endnu længere ud i lungernes blodkar, hvor de klækkes og derefter borer sig ind igennem lungerne. Herfra hostes de op og synkes og udskilles med hundens afføring. Derefter spiser sneglene afføringen og indtager larverne, og derved kan processen starte forfra igen. Ræve kan også være inficerede med fransk hjerteorm.
Den franske hjerteorm er nok den mest problematiske af alle de ormetyper vi ser hos vores hunde. Lavernes migrering til lungerne, kan giv hundene lungebetændelse, og dermed feber, hoste og i nogle svære tilfælde åndenød.
I de milde tilfælde vil symptomerne også være milde og det kan være svært at lokalisere problemet. Milde tilfælde kan nå at give kroniske skader, da diagnosen ofte stilles meget sent. Det er først når der kommer en opformering af larver i hunden, at de mere alvorlige tilfælde forekommer. Når der sker frigivelse af mange larver på samme tid til blodbanen, kan dette forstyrre blodets evne til at størkne, og dette kan føre til blødninger i huden, øjne, munden, hjernen, lungerne, mm.
Ofte vil der forekomme blødninger flere steder på en gang, hvilket kan føre til blodtab, hjerneblødning, blødninger i rygmarv el.lign. En lille larve alene i blodkarret skaber for det meste ingen problemer, men når et massivt antal af larver frigives på en gang, kan de klumpe sammen og fungere på samme måde som blodpropper i årene. Selv større kar kan de tilstoppe, hvilket i værste tilfælde kan medvirke til hjertesvigt.
Vi anbefaler at man får tjekket sin hunde for hjertelungeorm (Fransk hjerteorm) min. 1-2 gange årligt. Dette for at fange hunden mens den er i det milde forløb, og for forhåbentligt derved at undgå kroniske skader eller i værste tilfælde et alvorligt forløb.
I vores Vetplans guldabonnement er der inkluderet en årlig gødningsprøve.