Tandpleje
Behovet for tandrens opstår når plaque mineraliseres på tændernes emalje og danner tandsten. Det kan påvirke tandkødet til at lave lommer rundt om tanden. Det resulterer i blottede tandhalse og paradontose, altså løsrivelse af tanden, hvilket kan være smertefuldt.
Rigtig mange hunde har behov for jævnlige tandrensninger, for at holde plaque og tandstensdannelsen nede.
Vi laver altid en fuld mundhuleundersøgelse i forbindelse med tandrens. Ved denne undersøgelse måles der tandkødslommer og alle fund på tænder samt tandkød noteres tandjournal.
Vores tandrens udføres ved hjælp af en ultralydsrenser. Derefter poleres tænderne, for at give dem en glat overflade, som derved mindsker nydannelse af tandsten.
Nogle hunde og katte kan gå hele livet uden behov for tandrens. Andre får det gjort fast en gang årligt. Specielt små hunderacer er slemme til at danne tandsten og udvikler også let parodontose.
Tandsten og tandkødsbetændelse ses også hos kat og derfor kommer nogle katte også fast ind til tandrens. Specielt racekatte kan have tendens til tandproblemer.
Vi tager ALTID røntgenbilleder af hele tandsættet, når dyret er bedøvet til en tandrensning. Udefra ses kun tandens krone som er toppen af isbjerget. Under tandkødet findes hele roden, som er den største del af tanden og mange tandlidelser findes her. Når der tages fuldt tandrøntgen overser vi derfor ikke dårlige og sygdomsramte tænder. Vores røntgenbilleder bliver fremkaldt med det samme og vi kan derfor hurtigt se lidelser som parodontose, tandresorptioner, tandbylder eller kæbecyster.
I tilfælde af at vi finder dårlige og smertevoldende tænder, som ikke kan reddes, skal disse opereres ud. Her lægger vi altid lokalbedøvende blokader, for at undgå smerter under og efter operationen. Tandkødet syes sammen med selvopløsende sting, for at hjælpe til en hurtig heling.
Vi har altid en sygeplejerske til at overvåge dit dyr under anæstesien, proceduren omkring anæstesi og monitorering er som beskrevet under operation.
Tandraspning
De seneste 10 år er man blevet mere opmærksom på hestens tænder, og hvilken stor betydning det har for deres dagligdag og deres brug under ridning. Hestes tænder vokser hele livet, især som unghest. Det er vigtigt at heste har en god tyggeflade samt en jævn flade på ydersiden af tanden mod kinden.
Den ældre hest kan have problemer med bølgebid, hvilket skal afhjælpes ved hjælp af tandrasp. Tandtjek en gang om året er mest optimalt. Der har vi mulighed for at fange problemet, inden det udvikler sig. Derudover kan nogle heste være født med ekstra tænder, kaldet ulvetænder. I mange tilfælde vil disse sidde i vejen for et bid, og skal derfor fjernes kirurgisk.
Fandt du ikke hvad du ledte efter? Vi tilbyder blandt andet også tandrensning!